Wednesday, December 31, 2014

En kort artikel om øllets kulturhistorie i den oldnordiske litteratur

Læs om øllets kulturhistorie i den oldnordiske litteratur i denne artikel fra den norske forskningsinstitution NTNU. Forfatteren til artiklen fortæller blandt andet om Fjolnir, der druknede i et ølkar:

"Snorre Sturlason forteller i Ynglinge-sagaen at de var så store at en mann kunne drukne i et ølkar. Det hendte med Fjolne, sønn av selve Yngvefrøy, gudekongen som bygde det store blothovet i Uppsala.
Da faren døde tok Fjolne over som konge. Han var både mektig og fredsæl, som sin far. Fjolne var venn med Frode i Leire på Sjælland. Frode hadde bygd et stort hus. I dette huset stod det også et ovdigert ølkar, som var mange alen høyt. Karet var så høyt at man måtte lage et hull i loftegulvet for å komme til."


Vil du vide mere om middelalderens drikkekultur, historier om øl og mjød, og hvorfor danskerne var kendt som nogle drikfældige typer gennem hele middelalderen, kan du med fordel bestille den nyligt udkomne bog Drikkekultur i middelalderen redigeret af Kasper H. Andersen (AU) og Stefan Pajung (AU), med bidrag fra Mythus Borealis' egen blogger, Mathias Nordvig. 

God læsning!

No comments:

Post a Comment